Lokale Energie Monitor 2020: Impact energiecoöperaties neemt komende jaren flink toe

Bijna 100.000 deelnemers aan lokale energieprojecten

De (maatschappelijke) impact van Nederlandse energiecoöperaties stijgt. De 623 energiecoöperaties die ons land inmiddels rijk is, drukken een steeds grotere stempel op de energietransitie. De opbrengsten uit deze wind-, zon- en warmteprojecten groeien hard en blijven dat de komende jaren doen. Daarbij professionaliseren de organisaties. Inmiddels is het voor bijna alle Nederlanders mogelijk aan te sluiten bij een lokale energiecoöperatie. Dat en meer blijkt uit de zesde Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER.  

Grote groei impact komende jaren

Voor alle alternatieve energiebronnen groeit de impact van energiecoöperaties flink.

Lees hier het hele persbericht


In Fryslân zijn er veel initiatieven uit de monitor ondersteund door de Energiewerkplaats, bijvoorbeeld:

Grootste collectieve zonnedak: pagina 44

Het grootste collectieve zonnedak is te vinden in Gytsjerk, Tytsjerksteradiel, Friesland en is gerealiseerd door coöperatie Trynergie. Het zonnedak ‘Zonnecentrale Trynwâlden’ bestaat uit bijna 4.000 zonnepanelen (1,1 MWp) en is geplaatst op het dak van een agrarisch bedrijf.

Zonnepark Westeinde, pagina 69

In mei 2020 startte de productie van Zonnepark Westeinde in Leeuwarden, Friesland (9.500 panelen, 3 MWp). Er is ruim vijf jaar aan gewerkt, met ondersteuning
van de gemeente, provincie en Energiewerkplaats Fryslân.

Over de auteur

Energiewerkplaats Fryslân

Bekijk alle posts