Drie dorpen werken digitaal aan Energievisie

Van “Kijken wat het wordt” naar “Het ging ontzettend goed!”. Dat was de ervaring van Wiebe Abma voorzitter van de EnergieTransitieCommissie WilgEN.ergie met twee avonden digitale Energiemix Methode. De zorgen die hij vooraf had over de digitale aanpak kwamen niet uit: “Zelfs de digibeten onder ons kwamen goed mee”, aldus Wiebe.

Voortgang
Om voortgang te houden in de energietransitie hebben de dorpen De Wilgen, Smalle Ee en Buitenstvallaat, nabij Drachten, twee digitale avonden gewerkt met de Energiemix Methode van de Energiewerkplaats. “De uitkomsten van de twee avonden geven concrete handvatten om mee verder te kunnen”, geeft Wiebe aan.

Reisverslag
Tijdens twee avonden kregen de 20 deelnemers, via ZOOM, allereerst informatie over de verschillende duurzame warmte en elektriciteit technieken. Met deze kennis op zak gingen ze vervolgens, in zogenaamde break-out rooms, de ideale energiemix voor het dorp kiezen. Hoeveel zonnepanelen en windmolens hebben we nodig om ons dorp energieneutraal te maken? En: welke duurzame warmte-opties willen we inzetten; gaan we voor warmtepompen of gaan we gebruikmaken van zonnewarmte?  “Dat model was wel heel erg mooi.”, aldus één van de deelnemers aan de avond.  Het tweede onderdeel is het plaatsen van de Energiemix op de – digitale – kaart van de drie dorpen. “Deze energiemix en de kaart lijken op een reis: We zijn een proces begonnen, hoe wordt hoe kan het, welke stappen, etc. Dit is een reisverslag”.

Van groot denken naar klein handelen
De Energietransitiecommissie ziet deze twee avonden als een startpunt om de beweging op gang te brengen. “We hebben nu groot gedacht. Er is een overkoepelende visie over hoe we energieneutraal kunnen worden. Vanaf nu is het zaak om het weer klein te maken door concrete projecten op te pakken”, geeft Wiebe aan. Uiteraard is de volgende stap om het gesprek met het dorp aan te gaan. Daar gaat Doarpswurk bij helpen.
Er was een verassende extra opbrengst van de twee avonden; er heeft zich een aantal nieuwe leden bij de Energietransitiecommissie gemeld.

Tekst: Oscar Jansen (Energiewerkplaats Fryslân)

Screenshot via Zoom