Ontmoet de buurtbegeleiders: Michel Hania en Sicco Boorsma

Als jouw buurt een Buurkrachtbuurt wordt, kom je ze geregeld tegen: de buurtbegeleiders. Zij zijn altijd op zoek naar kansen voor energiebesparing en helpen bewoners op weg. Vorige maand is in de provincie Fryslân het duo Sicco Boorsma en Michel Hania van start gegaan. En de eerste verzoeken om teksten in het Frysk zijn al binnen.

content_img_1612_vkcontent_img_4145_klein

Naam: Michel Hania en Sicco Boorsma
Buurtbegeleider sinds: januari 2017
Werkgebied: Friesland
Sicco en Michel werken vanuit de Energiewerkplaats Fryslân, een samenwerkingsverband tussen de Friese Milieufederatie (FMF), Ús Koöperaasje, Doarpswurk en nu dus ook Buurkracht.

Wat bracht je bij Buurkracht?

Sicco: “Duurzaamheid zit mij in de genen. Als kleine jongen bouwde ik al een werkend windmolentje in de tuin. Mijn huidige huis heb ik zelf helemaal duurzaam ontworpen; ik lever meer energie dan ik verbruik. Ook professioneel hou ik me al jaren met energiebesparing en -opwek bezig, onder meer via mijn eigen projectbureau. Ik deed ook al projecten met de Energiewerkplaats Fryslân. Toen ik zag dat ze daar buurtbegeleiders zochten, heb ik me meteen gemeld.”

Michel: “Ik ook. Tijdens mijn studie werkte ik bij Pondera Consult, een adviesbureau dat zich bezighoudt met groene-energieproductie, voornamelijk windmolens. Daar is nou juist in Fryslân een stop op gezet. De afgelopen jaren heb ik een uitstapje gemaakt naar de financiële sector, maar dat zag ik echt als tussenstation. Voor mij is dit een mooie kans om terug te keren in de wereld van verduurzaming. Daar voel ik me thuis.”

Hoe gaan jullie in Friesland te werk?

Sicco: “Via de Energiewerkplaats zijn er al heel veel contacten in Fryslân, bijvoorbeeld met energiecoöperaties en themawerkgroepen. Die willen misschien meer doen. Ik verwacht dat er heel wat bestaande initiatieven zijn waarvoor de buurtaanpak en de hulpmiddelen die Buurkracht biedt, interessant zijn. Daar gaan we ons eerst op richten. En dan kijken we verder. Met mijn zaak, maar ook met bijna vijftien jaar wethouderschap in Dongeradeel, heb ik een flink netwerk opgebouwd dat ik kan aanspreken. Dat ga ik ook zeker doen.”

Michel: “Sicco gaat zich concentreren op het vinden en vormen van buurtteams in Fryslân. Hij doet het voorwerk en legt de eerste contacten. Als er dan teams met Buurkracht aan de slag willen, ga ik ze verder begeleiden. Het lijkt me fantastisch te helpen besparingsinitiatieven van de grond te tillen, om de energiebewustwording te vergroten dat we veel meer kunnen én moeten doen. In die tandem hopen we meters te kunnen maken.”

Hoe krijg je Friezen enthousiast?

Michel: “Het gaat erom dat je een klik maakt met mensen, dat is in Fryslân niet anders. Als je die klik niet hebt, kun je communiceren wat je wilt, maar dan gaat je boodschap niet landen. In Fryslân werken dorps- en buurtgenoten al vaak samen. Ik vind het heerlijk dat ik hier een steentje aan mag bijdragen, vanuit mijn eigen Friese taal en cultuur.

Sicco: “Dat klopt. En dat geldt voor mij ook, als Diep-Fries. Daarnaast denk ik dat onze aanpak Friezen aanspreekt. De gemeenschapszin is sterk in deze provincie. En wie wordt er niet enthousiast van comfortabel wonen en slim gebruikmaken van energie van zon, bodem, wind en biomassa – of zoals wij zeggen: van smûk en tûk?”

Nog bijzonderheden?

Sicco: “Ik heb een camper waarmee ik graag op reis ga, naar warme en koude landen. Heerlijk zelfvoorzienend genieten van de natuurlijke omgeving. Geen echt duurzame hobby want hij verbruikt nog fossiele brandstof. Gelukkig compenseren de zonnepanelen op het camperdak veel.”

Michel: “Midden in het centrum van Leeuwarden houden mijn vriendin en ik vier kippen in de tuin. Zo wonen we toch een beetje landelijk én we hebben gratis uitloopeieren.”

Meer weten over de andere buurtbegeleiders? Lees dan hier verder. Mail Michel of mail Sicco.