Trynergie: energiezelfvoorzienend met zon en wind

Door Harmen Weijer

In het Noord-Friese Trynwâlden spijkert de coöperatie Trynergie fors aan de weg. In de korte tijd dat de coöperatie naar buiten is getreden, net iets meer dan een half jaar, telt het al meer dan 40 leden. En de rek is nog lang niet uit, want met 3300 huishoudens en kleine bedrijven kunnen nog meer Trynwâldsters genieten van duurzame energie uit de eigen regio. Met als doel: zelfvoorzienend energieneutraal worden.

Het begon eind 2012 toen vertegenwoordigers van de Dorpsbelangenorganisaties in Trynwâlden om de tafel gingen zitten en voorstelden om een gezamenlijke duurzame energiecoöperatie op te starten. “We pakten dit voortvarend en gestructureerd op doordat in november en december 2012 enkele van onze mensen aan de slag gingen met communicatieplan, statuten opstellen, financiën en organisatie goed regelen. We hebben ook aansluiting gezocht met Energiewerkplaats van Stichting Doarpswurk en Friese Milieu Federatie. Daar hebben we ervaringen uitgewisseld met andere energie-initiatieven. En we hebben ons aangesloten Ús Koöperaasje en de NLD Energie, Noordelijk Lokaal Duurzaam.”
Die gestructureerde zoektocht resulteerde in de oprichting van de coöperatie op 3 februari 2014. Van der Kooi: “De NLD was op dat moment nog net niet zo ver dat ze energie mochten leveren, dus we gingen pas echt naar buiten treden in november 2014, tijdens de Energiemarkt in Oentsjerk.”

Lees meer

Over de auteur

EWPFRL@dmin

Bekijk alle posts